Sunday, December 12, 2010

Pelamin angan ku musnah

Salam..

Hmm...rasanya mcm banyak sgt nak cerita kat sini...bila jari dah mula menaip, agak susah utk berhenti..maklumlah, sy idea tengah mencurah-curah ke ladang gandum..hehe

Sy nak ucapkan selamat pengantin baru kpd kakak sy tercinta, Sherin Hazlinda bte Semen yg dah selamat dinikahkan pd hari Jumaat hari tu..majlis persandingan pihak perempuan pd hari Sabtu dan lelaki pd hari Ahad..

Pd hari yg sama jugak (Jumaat) jam 5 pagi, sorang lg kakak sy, Shezy Herlyniza dimasukkan ke OT (operation theater) di Hospital Sultan Ismail, JB (hospital yg sama masa arwah ayah sakit dulu) kerana mengalami pendarahan..dan dia selamat melahirkan seorang baby girl melalui cesarean..yeay..!!! dpt anak buah baru... mak sy dapat menantu dan cucu serentak pd hari yg sama..hehe..

Tp, kegembiraan x lama bila doktor beritahu kakak sy bleeding non-stop sebab rahim dia melekat dan tak boleh mengecut..kakak terpaksa dibedah sekali lg pd pukul 8 pagi utk membuang rahim..dah tak ada pilihan lain utk stop bleeding n selamatkan nyawa dia..tp baby sihat n comel sgt!! walaupun premature..tp taklah pre sgt..awal 3 minggu je..berat 2.55 kg..

Lepas solat Jumaat, kak sherin nikah..semua ada kecuali kak liza yg kat ICU..buat ringkas je..memang mcm dah xde hati lah dlm majlis tu..bila semua dah selesai, sy pergi melawat akak di ICU petang tu..ya Allah..tak sanggup sy nak tengok..akak terbaring, dia sedar sy datang tp tak boleh bercakap sebab terlalu lemah..hanya boleh mengangguk dan gerakkan mata..dengan macam-macam wayar, kabel n tiub yg melekat kat badan n leher dia..tachycardia >170 bpm..rasa seperti air mata terlalu murah utk jatuh waktu tu..tp berat mata memandang, berat lg bahu yg memikul..nampak bekas air mata meleleh di pipi akak yg dah kering..

Tak cukup dgn tu, malam tu jugak akak sy dibedah lg..kali ni doktor cakap ada internal bleeding pulak..perut kakak sy dah kembung dgn darah yg bertakung kat dalam..pukul 9 malam, akak masuk OT lg utk kali ke-3 pd hari yg sama..pukul 2.30 pagi, abg hantar mesej akak dah selamat keluar dr OT..fuhh...lega sikit...tp masih tak sedar...masuk semula ICU..

*membuatkan sy berifikir, betapa besarnya pengorbanan seorang ibu utk melahirkan anak..sehingga sanggup menggadai nyawa sendiri...si anak dah selamat lahir, tp si ibu mesih belum 'terlepas'..

Hari Sabtu, kak sherin bersanding di dewan..buat seringkasnya, hanya famili sendiri yg uruskan dgn persiapan yg dah dirancang n diatur..Alhamdulillah majlis berjalan lancar...cuma bila dah jd macam ni, hati masing-masing kat tempat lain...


ni lah family sy..tp tak cukup sorang akak..

Hari Ahad...pagi-pagi lg doktor dr hospital call..sound like emergency call...panggil abg ipar sy ke hospital..semua org dah berdebar je ni..abg dah hampir batalkan hantar pengantin ke rumah lelaki...sekali sampai hospital tau tak doktor cakap ape?? doktor tu suruh belikan stokin je!!! waarrghh...cakap la awal-awal..tak de la semua orang gila mcm ni..suka buat suspen tau..sy tak mau cerita apa nasib doktor tersebut lepas tu...sgt sadis~ rasanya dia masuk ICU jugak kot..

HSI tak ada dietitian

Hari Ahad balik dr majlis kat rumah lelaki, terus ke hospital..belum boleh masuk..sempat jugak belek-belek direktori ni ha..cari kat mana Jabatan Dietetik & Sajian..mana la tau praktikal kat sini kan..cari punya cari..aik? tak ada? yg ada cuma Jabatan Sajian.. dietetik mana? ok fine..tak payah praktikal kati sini..

Akak dah sedar dan dah boleh bercakap..nampak dah stabil..heartbeat dah tak tachy lg, around 60 bpm je..apa lg, interview la..yg sedihnya, akak sy yg baru lepas operate ni diorang bagi breakfast mi sup (mi kuning pulak tu!)..macam mana nak telan?? akak sy nak angkat tangan pun tak larat..selama 2 hari di hospital akak tak diberi makan langsung, kecuali masuk air je..breakfast pertama ialah mi sup..akak cakap memang tak ada diettitian round pun..what?? ICU tak ada dietitian round? sah kot hospital ni tak ada dietitian..jabatan dietetik pun tak ada..

Kecewa...

7 comments:

Afyfa said...

Tahniah kat kakak u yang bru bernikah... and takziah jugak for kakak u yang bru kena operate tu... Hope she get well soon... =)

emynur said...

thanx afy of the kak...

munira muhd isa said...

smoge kakak cepat sehat..congratz dpt anak buah baru~~

emynur said...

maceh mama mun.. =)

hashimi said...

OMG emy...ank sulung ke? la, sian kene wat hysterectomy dh.....

emynur said...

bkn ank sulong la shimon..da yg ke-4 dah..

zUlaikha rAzak said...

dear...ak baru bacer..aigoo..camne x cter ny?/apedaaa..huhu....later cter ngn lebih dalam ok!kne janji..huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails