Thursday, December 30, 2010

Disebalik kemenangan Malaysia

Salam kemenangan...

Tahniah buat skuad bola sepak Malaysia yg menjuarai Piala Suzuki AFF 2010 lepas kalahkan Indonesia dgn agregat 4-2..tahniah! kemenangan ini secara langsung membuktikan bola sepak negara memasuki era baru..dengan wajah-wajah baru yg diberi peluang utk menggalas amanah negara..


Walaupun tewas 1-2 pd final kedua, tp dah cukup utk mengesahkan Malaysia selaku juara baru kejohanan..tp skuad indonesia juga harus diberi pujian krn telah menunjukkan kesungguhan dan semangat tinggi utk memenangi perlawanan sehingga wisel penamat dibunyikan..walaupun jaringan safee sali pd minit ke 57 seharusnya melenyapkan harapan mereka..ini semangat yg harus dicontohi oleh atlit malaysia..

Tak perlu lah sy nak membahaskan tentang sikap penyokong indonesia..korang pun dah tahu kan..dari isu laser, bomoh, kain rentang menghina, 'layanan mesra', kereta kebal dan macam-macam lg..kita memang tak mampu mengubah diorang..doa je lah supaya hati diorang ni dilembutkan..tp ada sesuatu yg perlu kita ambil contoh daripada mereka..sokongan mereka..mereka tetap memberi sokongan padu kpd skuad indonesia walaupun mereka berdepan misi mustahil memburu 4 gol..tengok stadium penuh! dan penonton tak berganjak sampai tamat game..ni yg perlu kita contohi..

Namun, disebalik kejayaan Malaysia, ada sesuatu yg harus diambil perhatian..kejayaan ini adalah 100% milik malaysia..lihat sahaja dr jurulatih, para pegawai dan pemain-pemain, semuanya merupakan anak watan, anak jati malaysia..ini membuktikan bahawa malaysia juga mempunyai pakar-pakar yg hebat tanpa kelibat org luar..jgn hanya melihat kemampuan dan kebolehan org luar dan import tanpa meneliti terlebih dahulu kemampuan sendiri..lihat dahulu kemampuan anak tempatan! kita telah buktikannya..


Berbanding indonesia, mereka dilatih oleh jurulatih import daripada Australia..malah pemain mereka juga ada yg 'diimport' seperti Gonzalez, walaupun telah diberi kerakyatan indonesia..hakikatnya mereka tetap mengharapkan orang luar..

Pemain-pemain malaysia juga rata-rata dibarisi oleh pemain muda yg mempunyai masa depan yg cerah..malah pemain pertahanan juga baru berusia 21 tahun, termasuk fadhli shas yg berusia 19 tahun..kemampuan mereka menyekat asakan lawan menunjukkan kematangan mereka dalam kengawal benteng malaysia daripada ditembusi lawan..walaupun muslim ahmad membuat kesilapan besar pd minit dgn menanduk bola ke gawang sendiri tatkala khairul fahmi sudah merebahkan badan ke sebelah kanan utk menyelamatkan bola, kesilapan yg tidak disengajakan itu harus diberi kemafaan melihat kpd banyak percubaan bahaya lawan yg berjaya dipatahkan..


Tiba-tiba jugak fenomena tsufahmi melanda..penjaga gol kebangsaan, khairul fahmi che mat, 21, yg cemerlang menyelamatkan penalti dan deretan cubaan berbahaya lawan telah menjadi kegilaan gadis-gadis di malaysia dan di indon jugak! aiiyyaaa...kesian awek beliau...memang tak dinafikan apex adalah hero..kebal gila mamat ni..walaupun rendah sikit..hehe..paling suka tengok bila bola tu melekat kat tangan dia..tengok cara dia main nampak yg dia ni memang confident..syabas bhaiya...

Tapi sikap para penyokong malaysia yg tak berapa nak puas hati..bila menang, kita angkat diorang seperti raja..bersorak gembira seolah-olah mereka lah penyokong setia..tapi bila kalah, kita 'boo' diorang..apa ni? tak kiralah sukan bola sepak ke, badminton ke, sama je..ni bukan semangat kesukanan yg kita nak..ni menunjukkan yg kita ni penyokong yg hanya menumpang kemenangan..sepatutnya kita sokong atlit yg membawa nama malaysia ni tak kiralah saat diorang di bawah atau di atas..tak pun, sokonglah berpada-pada..bersederhana adalah lebih baik..

Memang adat pertandingan, ada yg menang dan ada yg kalah..tapi yg kalah tak akan senantiasa dibelasah, dan yg menang takkan sentiasa menikmati kejayaan..perlu menerima apa jua keputusan dgn tangan dan hati terbuka..tak perlu menuding jari ke pihak lain jika kelemahan datang dari kita sendiri!

Ada sesiapa tahu kenapa Malaysia tak pakai jersi home (kuning) masa main kat Bukit Jalil? adakah pasal tuah??

Tuesday, December 28, 2010

Bola itu bulat atau sfera?

Salam..

Di sini sy igin kongsikan sesuatu bersama anda agar kita dapat berfikir..mungkin post kali ni panjang sikit, tp sy harap anda bersabar dan teruskan membaca sehingga ke noktah terakhir..

Masuk hari ni, dah 2 hari berlalu setelah skuad bola sepak Malaysia mengalahkan Indonesia..tp perbualan mengenainya masih lg 'panas'..haih..tak tahu lah apa yg tak puas hatinya..walaupun sy tak berapa minat sgt dgn bola, tp follow la jugak kan..memang sy akui turut berbangga dgn kejayaan tersebut yg menutup mulut semua penyokong Indonesia (indon)..

Sebelum perlawanan, mereka terlalu yakin dapat menewaskan malaysia sehingga segala cacian, maki hamun dan hinaan dihamburkan kpd malaysia..pelbagai gelaran diberikan kpd malaysia (cth: malayshit, malaysial, malingsial, malingshit dan byk lg)..dari soal bola sepak melarat ke soal kemerdekaan negara, budaya, bahasa, perang dan macam-macam lg..memang panas kalau baca komen-komen diorang ni (yg bajet indon bagus sgt)..

Bila terkena kalah 3-0 kpd malaysia, barulah mulut indon ni senyap..tp kejap je..mereka salahkan isu laser yg dipancarkan ke muka si markus (penjaga gol indon)..tp yg hairannya kesemua gol malaysia hadir selepas takde lg laser..jd macam mana mereka boleh salahkan laser?? lagipun semua gol menerusi gerakan padang dan bukan free kick..agak sukar utk point laser kat muka semasa gerakan padang..

Tp siapa yg memulakan pancar memancar laser ni?? tgk video ni...

video

Nah...ini buktinya..nampak? laser dipancarkan ke muka penjaga gol malaysia semasa Malaysia kalah 1-5 kpd indon dlm perlawanan peringkat kumpulan di stadium Gelora Bung Karno (GBK) tu..jelas indon yg mulakan dulu..tp ada malaysia buat bantahan dan menyalahkan laser sbg punca kekalahan?? malaysia terlalu menghormati lawan...

“Siapa dia (Markus) untuk menghentikan perlawanan?" - Rajagobal. (Berita Harian, 28 Disember 2010)

Ternyata Markus hanyalah seorang pemain di atas padang..dan dia tak mempunyai kuasa utk menghentikan perlawanan, macam dia buat tu..tp itulah hakikatnya, indon mahu menjadi raja dan tunjuk kuasa di kandang lawan..


Sinaran laser dikatakan punca pemain Indonesia hilang tumpuan, tetapi selepas jurulatih Alfred Riedl mengumumkan faktor itu bukan penyebab kekalahan pasukan kendaliannya, media Indonesia mula mencari alasan lain. (Berita Harian, 28 Disember 2010)

Media indon sedang sibuk mencanang ke sana ke mari bahawa malaysia menggunakan bomoh dan dukun dlm perlawanan tersebut! aduhai..kesian indonesia..sampai terpaksa mencari alasan 'kukuh' sbg punca kekalahan mereka..tak mampu menerima kelemahan sendiri sbg punca kekalahan..akhirnya, jari dituding ke pihak lain..adakah itu satu alasan yg logik dan boleh diterima akal? habis yg indon menang 5-1 tu diorang guna apa pulak ek? bukan ke indon yg kuat guna bomoh-bomoh ni? (lihat je dlm drama & sinetron indon tu)..

"SAYA mahu penonton Indonesia tunjuk semangat kesukanan dan tidak ikut tindakan seperti penonton di Malaysia." Itulah pesanan Presiden, Susilo Bambang Yudhoyono yang bernada sinis mengenai gelagat pancaran laser penyokong Malaysia ke atas lawan di Stadium Nasional, Bukit Jalil, kelmarin. (Berita Harian, 28 Disember 2010)

Ternyata semangat kesukanan indon sgt kuat, sampai dah ada yg mati sebelum perlawanan di GBK lg..semangat yg terlalu kuat sehingga tercetusnya tunjuk perasaan dan merosakkan stadium..pemimpin hanya mampu bersuara, tetapi siapa yg mampu mengawal tindakan para penyokong??

Yang pasti isu ni belum sampai pengakhirannya..penyokong-penyokong indon tentunya akan membalas..dan kita dah dapat duga apa yg akan berlaku semasa perlawanan akhir kedua di GBK nanti..dan malaysia perlu membuktikan bahawa kemenangan awal 3-0 bukan bukan drpd bantuan laser atau bomoh!

Seperti yg sy katakan di atas, malaysia terlalu menghormati lawan...lihat saja di indonesia, media-media melancarkan serangan ke atas malaysia secara terbuka..mengutuk dan mencaci serta menghina malaysia..belum lg isu Ganyang Malaysia...ternyata media sebelah sana amat memusuhi kita...


Tp di malaysia......cuba anda lihat..di stesen-stesen tv, di corong-corong radio..apa yg anda lihat? apa yg anda dengar? tak lain, siaran-siaran indon, drama indon, sinetron, lagu-lagu indon dan artis-artis indon diagung-agungkan..apa semua ni? tv di rumah sy dah jd hiasan semata..sebab dah takde siaran lain,, bila bukak je, rasa macam duduk di indon..sy berani kata, ada seorang makcik, jiran sy yg tak lalu makan kalau sehari tak tonton sinetron indon..terlalu syg utk meninggalkan tv..masyaAllah..


Nampak tak perbezaan media di indon dan di malaysia?? kenapa kita perlu menyanjung indon sedangkan mereka tak pernah menghormati kita? belum lg bincang soal pendatang indon di sini dan pelbagai masalah sosial yg timbul..
Adakah anda tidak terfikir bahawa malaysia juga satu hari nanti akan jd spt negara indonesia?

Sy berharap pemimpin kedua negara dapat mencari solusi utk menyelamatkan dan memulihkan keadaan serta hubungan baik..agar kita dapat hidup tanpa permusuhan dan peperangan..peperangan adalah kesengsaraan..

Salam kedamaian..

Monday, December 27, 2010

Terbang tinggi membelah awan

Salam kedamaian..

Dulu masa zaman sekolah, sy ada cita-cita nak jd pilot..kalau tak jd pilot pun, jd doktor..tu 2 je la cita-cita sy..xde yg lain..lepas SPM siap pergi amek kursus asas penerbangan..punyalah nak jd pilot..masa tu pergi 4 orang..sy, fadzli, fahmi & shahrul..siap masuk masuk majalah siswa lg tu!!! wartawan sana-sini..ahh, rasa mcm artis pulak!! bangga gila..memang fanatik gila dgn aviation masa tu..

Tp semua tu tak lama..sy sedar keluarga sy tak mampu nak hantar sy masuk aviation school..sy sedih...tetiba emo lak..tp nasib sy berbeza dgn nasib mereka..mereka sekarang dah jd pilot..dah boleh terbangkan Boeing & Airbus even badan kering melidi! sy sorang je yg tersasar jauh jd dietitian lak..sy sgt jeles....

Memang semua orang mempunyai angan-angan dan cita-cita..tp tak semua orang dapat capai cita-cita tu..jika Allah dah tentukan perjalanan hidup kita, terima je lah..itu lah yg terbaik utk kita..walaupun sedih tak dapat capai cita-cita tu..sy redha dgn takdir utk sy..mungkin ini adalah takdir perjalanan hidup sy..tp cinta sy pd dunia aviation tak pernah padam..cewah..cinta-cinta pulak..

Apa motif sy cerita semua ni? sy pun tak tahu..tp, sy nak sampaikan: hidup sentiasa ada pilihan..jgn kecewa jika apa yg kita hajatkan tak kesampaian..kerana, di situ ada pilihan yg lebih baik untuk kita...Bila Allah mengambil balik sesuatu drpd kita, Dia akan menggantikannya dgn sesuatu yg lebih baik! oleh itu, jgn lah bersedih...

Saturday, December 25, 2010

Hensem vs. Takhensem

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler...
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...

kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody's perfect
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam pecah rumah!

kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...

kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat...
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tu!

kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)...

kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...

kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...

kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?...

kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu....

kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?

haa..betul tak??
agaknye sy dlm kategori yg mana ek....

Wajah baru

Salam kedamaian...

Hehehe...setelah lebih kurang setahun 1 bulan blog ni publish, akhirnya cecah jugak 4000 viewer..haish..susahnye nk sampai..dalam setahun baru 4000..yelah blog ni bkn ramai yg baca pun..sy tahu sy tak femes, glamer ape lg popular..bak kata orang blogging syok sendiri je..sedihnye~ tp sy tak kisah...sape-sape pun boleh blogging kan...

Sempena viewer ke 4000 ni, sy tukar sikit imej blog ni..tak banyak pun perubahan, sikit-sikit je..ala-ala tukar template je..huhu..kali ni lebih cerah dan ceria..tak nak tulis dalam gelap lg dah..tp takde lah fancy sgt pun mcm blog ika, eca, isma, zetty, eky & sape-sape lah yg havoc-havoc semua tu..sy lebih suka yg simple..tak serabut sgt..lapang sikit biji mata ni nak membaca..takde la sampai juling-juling...hehe

Sy pilih tema merah ala-ala pink sikit gitu..biar nampak garang sikit..macam template sebelum ni gelap je nampak mysterious la - sebab dulu sy pegang title lelaki mysterious..tp sekarang dah tak lg kot...



Sy nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kpd anda, anda dan anda yg selalu singgah blog sy ni..yg tak selalu singgah pun terima kasih jugak sebab sudi baca blog ni..sy berazam akan publish post-post yg lebih memberi faedah dan tak nak post yg bukan-bukan lg dah (azam tahun baru ke ni?)..supaya reader semua dapat manfaat daripada blog sy..

Thanks jugak kpd mereka yg sudi komen-komen..walaupun tak banyak, tp sy hargainye (ni ayat klise nak suruh korang komen lg banyak)..hehe..tak pe lah biarlah orang cakap blogging syok sendiri..sape lg nak syok kat kita kalau bukan kita sendiri..ye tak? hmm..dah mula merepek..baik stop kat sini sebelum jd lg parah...

Sekian, terima kasih........

Tuesday, December 14, 2010

Malaysia ku maju
















































Salam kedamaian...

Semalam...jalan-jalan kat Angsana..macam biasa lah..tak sah kalau tak singgah kedai buku..kalau dah kat dlm kedai buku tu berjam-jam la jawab nye..dapat jugaklah beli buku-buku ni ha..tp sejujurnya sy lebih minat baca buku bahasa inggeris..yelah da biasa kan baca english..tp kalau buku-buku mcm ni english version mahal kot..jd beli yg malay version je la mampu..asalkan isinya sama...hehe

Mendengar laporan berita utama tv3 semalam - rakyat Malaysia membaca dgn purata 7-8 buah buku setahun amat menyedihkan..tu baru purata, cuba ditanya setiap individu berapa byk mereka menghabiskan masa membaca buku dan berapa buah buku yg mereka dah baca? maka anda akan berjumpa dgn mereka yg langsung tak pernah sentuh buku! sangat menyedihkan..

Malaysia dicanag-canang sbg sebuah negara membangun yg semakin meningkat maju, menjadi contoh kpd negara-negara serantau bahkan di mata dunia juga..hanya tinggal lebih kurang 9 tahun shj lg utk kita mencapai wawasan 2020..antara matlamat/cabaran yg digariskan dalam wawasan 2020 adalah ; mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif, masyarakat yang mempunyai daya perubahan tinggi dan berpandangan ke depan, yang bukan sahaja menjadi pengguna teknologi tetapi juga penyumbang kepada tamadun sains dan teknologi masa depan..

Tp bagaimana misi ini dapat dicapai dgn rakyat yg kurang membaca? membaca yg sy maksudkan di sini adalah membaca bahan-bahan ilmiah, saintifik seperti sains, ekonomi, sejarah, politik, sains sosial, dll..bukannya majalah-majalah hiburan atau komik..bagaimana majalah-majalah hiburan dan komik dapat membawa kita ke arah negara dan masyarakat yg maju?? adakah bahan-bahan ini dapat menjadi penyumbang kpd tamadun sains dan teknologi masa depan??

Kebenarannya tetap ada..rakyat Malaysia khususnya melayu kurang membaca buku ilmiah..sikap yg perlu dikikis "alah, kalau aku tak baca pun orang lain boleh baca..", "biarlah orang lain jd pemimpin, aku ikut je.." bukan jd kaki kikis..

Kesenangan dan keamanan yg dikecapi membuatkan kita lupa, alpa dan leka..jangan berharap pd orang lain utk memimpin kita, seharusnya anugerah yg dikurnia oleh Allah dimanfaatkan sepenuhnya utk menjadi khalifah yg memakmur muka bumi..

Malaysia ku maju..

Sunday, December 12, 2010

Pelamin angan ku musnah

Salam..

Hmm...rasanya mcm banyak sgt nak cerita kat sini...bila jari dah mula menaip, agak susah utk berhenti..maklumlah, sy idea tengah mencurah-curah ke ladang gandum..hehe

Sy nak ucapkan selamat pengantin baru kpd kakak sy tercinta, Sherin Hazlinda bte Semen yg dah selamat dinikahkan pd hari Jumaat hari tu..majlis persandingan pihak perempuan pd hari Sabtu dan lelaki pd hari Ahad..

Pd hari yg sama jugak (Jumaat) jam 5 pagi, sorang lg kakak sy, Shezy Herlyniza dimasukkan ke OT (operation theater) di Hospital Sultan Ismail, JB (hospital yg sama masa arwah ayah sakit dulu) kerana mengalami pendarahan..dan dia selamat melahirkan seorang baby girl melalui cesarean..yeay..!!! dpt anak buah baru... mak sy dapat menantu dan cucu serentak pd hari yg sama..hehe..

Tp, kegembiraan x lama bila doktor beritahu kakak sy bleeding non-stop sebab rahim dia melekat dan tak boleh mengecut..kakak terpaksa dibedah sekali lg pd pukul 8 pagi utk membuang rahim..dah tak ada pilihan lain utk stop bleeding n selamatkan nyawa dia..tp baby sihat n comel sgt!! walaupun premature..tp taklah pre sgt..awal 3 minggu je..berat 2.55 kg..

Lepas solat Jumaat, kak sherin nikah..semua ada kecuali kak liza yg kat ICU..buat ringkas je..memang mcm dah xde hati lah dlm majlis tu..bila semua dah selesai, sy pergi melawat akak di ICU petang tu..ya Allah..tak sanggup sy nak tengok..akak terbaring, dia sedar sy datang tp tak boleh bercakap sebab terlalu lemah..hanya boleh mengangguk dan gerakkan mata..dengan macam-macam wayar, kabel n tiub yg melekat kat badan n leher dia..tachycardia >170 bpm..rasa seperti air mata terlalu murah utk jatuh waktu tu..tp berat mata memandang, berat lg bahu yg memikul..nampak bekas air mata meleleh di pipi akak yg dah kering..

Tak cukup dgn tu, malam tu jugak akak sy dibedah lg..kali ni doktor cakap ada internal bleeding pulak..perut kakak sy dah kembung dgn darah yg bertakung kat dalam..pukul 9 malam, akak masuk OT lg utk kali ke-3 pd hari yg sama..pukul 2.30 pagi, abg hantar mesej akak dah selamat keluar dr OT..fuhh...lega sikit...tp masih tak sedar...masuk semula ICU..

*membuatkan sy berifikir, betapa besarnya pengorbanan seorang ibu utk melahirkan anak..sehingga sanggup menggadai nyawa sendiri...si anak dah selamat lahir, tp si ibu mesih belum 'terlepas'..

Hari Sabtu, kak sherin bersanding di dewan..buat seringkasnya, hanya famili sendiri yg uruskan dgn persiapan yg dah dirancang n diatur..Alhamdulillah majlis berjalan lancar...cuma bila dah jd macam ni, hati masing-masing kat tempat lain...


ni lah family sy..tp tak cukup sorang akak..

Hari Ahad...pagi-pagi lg doktor dr hospital call..sound like emergency call...panggil abg ipar sy ke hospital..semua org dah berdebar je ni..abg dah hampir batalkan hantar pengantin ke rumah lelaki...sekali sampai hospital tau tak doktor cakap ape?? doktor tu suruh belikan stokin je!!! waarrghh...cakap la awal-awal..tak de la semua orang gila mcm ni..suka buat suspen tau..sy tak mau cerita apa nasib doktor tersebut lepas tu...sgt sadis~ rasanya dia masuk ICU jugak kot..

HSI tak ada dietitian

Hari Ahad balik dr majlis kat rumah lelaki, terus ke hospital..belum boleh masuk..sempat jugak belek-belek direktori ni ha..cari kat mana Jabatan Dietetik & Sajian..mana la tau praktikal kat sini kan..cari punya cari..aik? tak ada? yg ada cuma Jabatan Sajian.. dietetik mana? ok fine..tak payah praktikal kati sini..

Akak dah sedar dan dah boleh bercakap..nampak dah stabil..heartbeat dah tak tachy lg, around 60 bpm je..apa lg, interview la..yg sedihnya, akak sy yg baru lepas operate ni diorang bagi breakfast mi sup (mi kuning pulak tu!)..macam mana nak telan?? akak sy nak angkat tangan pun tak larat..selama 2 hari di hospital akak tak diberi makan langsung, kecuali masuk air je..breakfast pertama ialah mi sup..akak cakap memang tak ada diettitian round pun..what?? ICU tak ada dietitian round? sah kot hospital ni tak ada dietitian..jabatan dietetik pun tak ada..

Kecewa...

Friday, December 10, 2010

C-Mile @ Smile?

Salam...

Pernah tak sesiapa dengar atau terbaca tentang C-MILE (sebut "see-mile")?? bunyinya macam SMILE..tp maksudnya berbeza..C-MILE membawa maksud "Cycle More In Life"..haa..tu dia..sambil kayuh kita smile..hee~ dan atas dasar C-MILE ni lah sy mengambil keputusan utk meminang buah hati sy..

Ni lah dia buah hati terbaru sy.....


Sejak-dua-menjak ni hati semakin terpaut pd basikal..walaupun sy dah mula naik basikal sejak umur 4 tahun tanpa bantuan roda tambahan (ala 2 roda kecik yg kat belakang tu..)!!! hebat tak? haha...dan mungkin sebab dulu sy naik basikal ke hulu ke hilir, badan sy fit..tak gemok mcm sekarang ni..!!! (sebenarnya tak lah gemok sgt) ni lah akibatnya bila dah berhenti mengayuh...haih..

Lupa pulak nak kenalkan buah hati sy ni..nama dia Volcano (berapi-api gitu..) warna merah lg..haha...sy beli dia kat Taman Universiti, Skudai dgn harga RMxxx0.00..hehe..tak boleh sebut harga di sini..kang datang riak pulak! ish..ish..ish...

Basikal ni 'fixed-bike'..spoket mati..maknanya, dia akan bergerak bila dikayuh, dan berhenti bila tak dikayuh..tak macam basikal biasa yg ada lajak - tetap berjalan walaupun tak dikayuh..so, bila naik basikal ni pastikan sentiasa dikayuh...haih...penat la macam ni..!!! tp tak apa...ini utk melatih kekuatan kaki (betis dan peha) dan utk membina stamina....kayuh selagi boleh!

Antara kelebihan mengayuh basikal:
- mengurangkan kesesakan lalu lintas (boleh cilok-cilok)
- tak payah guna petrol, diesel atau gasolin..(kecuali minyak pelincir beberapa titik)
- membina tubuh badan yg sihat (ada ke korang berpeluh bila naik motor atau kereta?)
- mengurangkan pencemaran udara (tak pernah lg tgk basikal berasap)
- jimat kos (tak payah nak servis dan beli petrol)
- cepat sampai ke destinasi (bila berlumba dgn kereta yg tersangkut dlm jem)

Jadi tuggu apa lagi? dapatkan basikal di kedai-kedai berhampiran anda..dan mulalah mengayuh utk kehidupan yg lebih sihat dan ceria.. =)

Sunday, December 5, 2010

Tetap bersama

..Masa celebrate birthday famox..


..Setahun kemudian...


Ni lah geng sy - GengMox (sebut dgn dengung sedikit pd huruf -ng bertemu M)

dari kiri - ekymox, ikamox, miramox, famox, raimox & emox..

Dah setahun berlalu..semester 3 pun dah tamat..usia masing-masing dah semakin meningkat..mereka dah berubah..mereka dah semakin cantik, pandai bergaya..sy je yg masih seperti dulu..tak pernah pandai bergaya! simple je..cuma ada sedikit perubahan imej - pakai kopiah pulak dah...

Secara fizikal, semua nampak dah semakin kurus ye..(perlu ada kemahiran mentafsir utk baca ayat ni)..

Apapun, kami tetap bersama....

Kita berbeza

Salam..

Tak sampai 24 jam sy post "Pengganti Setia Ku", dah terima berpuluh-puluh sms (emm..mungkin kena kira balik sms yg dapat)..dan diajukan soalan bertubi-tubi..macam-macam respon sy dapat..

"siapa penggantinya?"

"dah tak bersama lagi ke?"

"kenapa boleh jadi macam ni?"

"sampai hati kau buat dia macam tu.."

"bila korang clash?" (eh..pelik je soalan yg ni..)

"oo..emy..diam-diam dah ada pengganti rupanya.."

tak kurang jugak yg memerli "yg kedua takkan pernah sama dgn yg pertama" - zetty lah orangnya..haha

Saya hanya mampu membalas dgn senyuman..masalahnya di sini..'korang' tu siapa? 'dia' tu yg dimaksudkan siapa? sy nak tanya balik kpd pemberi-pemberi respon ni..adakah anda benar-benar faham post sy tu?? (apsal keluar ayat skema pulak ni..)

Tapi dalam ramai-ramai yg memberi respon, ada seorang je yg memahami isi tersirat disebalik post tu..siapa orangya? tak boleh la bagitahu kat sini..nanti bertambah kembang pulak dia..hehe..

Yang tersirat itu tidak semestinya dapat digambarkan dgn apa yg tersurat..yg dihadapan itu tidak selalu mencerminkan apa yg dibelakang..berfikir dari sudut pandang yg berbeza memberi satu kelebihan kpd kita utk memahami tentang sesuatu perkara itu..

Bak kata orang Jawa "try to think another way round"..

Friday, December 3, 2010

Pengganti setia ku

Salam..

Orang kata, hidup ni bagaikan roda..adakala di atas dan adakala di bawah..begitu juga dgn ombak..adakala pasang dan adakalanya surut..pasangnya taklah sampai menenggelamkan sebuah negara..dan surutnye tidaklah sampai kering kontang lautan..

Masa yg akan terus berlalu pergi meninggalkan kita..dan ia tidak akan berpatah balik walau seinci! tapi adakah kehidupan juga seperti itu? tentunya tidak...ada masa kita di depan, mendahului yg lain..tetapi, ada masanya kita perlu berpatah balik..mencari kesilapan lampau, untuk diambil pengajaran daripadanya..

Memang ada benarnya...paku yg diketuk pada dinding, kalau dicabut pun tetap akn meninggalkn kesan..apetah lg kalau diskru..sebagaimana setiap zarah dinding itu dihiris-hiris dek mata skru, sebegitulah dahsyatnya hati apabila diguris..kemaafan dihulur, tetapi lukanya belum tentu sembuh..kesannya akan tetap terpahat di occipital lobe otak..

Saya sudah ada pengganti...

Mungkin ini lebih baik dari awak..tapi yg kedua tidak akan pernah sama dengan yg pertama..saya tak akan tinggalkan awak..walaupun sudah ada penggantinya..saya tetap akan bersama awak..cuma saya harap awak dapat menerima kehadiran si dia..kenapa pilih dia? apa lebihnya dia dan apa kurangnya awak?? saya pasti soalan-soalan ini berlegar di benak dan sanubari awak...

Awak sudah cukup baik untuk saya..awak dah banyak berjasa dgn saya..betul, kita dah lama bersama..tapi semakin hari, saya mahukan yg lebih dari yg awak beri..dan ya, sudah tentu dia lebih cantik dan menawan daripada awak..lebih menggoda..lebih anggun dan trendy..lebih stylish..dan saya tak akan malu kalau berjalan dgn dia..dia dapat memberi saya apa yg awak tak dapat beri kpd saya...dan dia lebih memahami saya...

Awak jangan bimbang..bila sudah tiba masanya, satu hari nanti saya akan kenalkan dia kpd awak..mungkin awak juga kenal siapa dia..saya harap awak bersedia dan tidak akan terkejut nanti..saya harap awak dapat menerima kehadiran dia dan jangan buat hal lagi...

Awak sabar ye....

Sunday, November 28, 2010

Ilmuwan Islam

Salam..

Post kali ni cuma nak share info berkenaan beberapa ilmuwan Islam agung yg mungkin tak pernah kita tahu dan tak pernah kenal pun..mereka-mereka ini adalah pakar dan perintis asal kepada ilmu yg kita gunapakai pd hari ini..

Mungkin kita fikir ilmuwan Barat lebih hebat menghasilkan karya-karya ilmu yg unggul..tetapi pada hakikatnya, mereka hanya menumpang nama atas kerja keras dan hasil karya ilmu mereka di bawah ini..........

Abd al-Latif al-Baghdadi dikenali melalui kerjanya dalam bidang anatomi. Dia membetulkan kesilapan sebelumnya berkaitan banyak tetulang dalam badan seperti rahang bawah dan sternum. Tulisannya bertajuk Al-Ifada wa al-I'tibar telah diterbitkan pada tahun 1788 dan diterjemahkan ke dalam bahasa Latin, Jerman, dan Perancis. Beliau juga mengkaji organ-organ deria rasa dalam kitabnya yang berjudul Makalatun fial-Havas.

Ibn Sina (Avicenna) menerangkan tentang cara-cara rawatan ke atas pelbagai jenis penyakit. Kitab agungnya, Kitab al-Qanun fi at-Tibb, yang ditulis dalam bahasa Arab telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin pada kurun ke-12. Ia diajar dan dianggap sebagai buku pelajaran asas di universiti-universiti Eropah sehingga abad ke-17. Kebanyakan maklumat perubatannya masih lagi sesuai untuk diaplikasikan pada hari ini.

Zakaria Qazvini meruntuhkan banyak pendapat-pendapat yang salah berkaitan dengan otak dan jantung, yang mana telah dianggap tepat sejak zaman Aristotle lagi. Maklumat yang beliau berikan berkenaan dengan dua organ tersebut sama dengan pengetahuan hari ini.

Zakaria Qazvini, Hamd Allah Mustawfi Qazvini (1281-1350), dan Ibn Nafs, semuanya merupakan pengkaji anatomi serta membentuk asas sains perubatan moden.

Ali ibn Isa telah menulis tiga jilid buku tentang penyakit mata, Tazkirat al-Kahhalin. Jilid pertama tertumpu sepenuhnya pada anatomi mata dan mengandungai banyak informasi berharga. Ia kemudiannya diterjemahkan ke dalam bahasa Latin dan Jerman.

Al-Bairuni membuktikan 600 tahun lebih awal sebelum Galileo bahawa bumi berputar, dan juga telah mengira diameternya 700 tahun sebelum Newton melakukannya.

Ali Kuscu menghasilkan peta pertama untuk bulan, satu bahagian yang dinamakan sempena nama beliau.

Thabit ibn Qurra menemui kalkulus pembezaan berkurun-kurun sebelum Newton.

Al-Battani merupakan manusia pertama yang mengasaskan trigonometri.

Abu'l Vafa bertanggungjawab mewujudkan istilah secant (sec) dan cosecant (cosec) dalam bidang trigonometri.

Al-Khawarizmi merupakan orang pertama yang menulis buku berkenaan algebra.

Al-Maghribi mengasaskan persamaan yang dikenali sebagai segitiga Pascal, 600 tahun sebelum ditemui oleh Pascal sendiri.

Ibn Haitsam merupakan pengasas optik. Bacon dan Kepler sekadar menggunakan hasil kerja beliau, sementara Galileo mengunakan penemuan beliau dalam penghasilan teleskop.

Al-Kindi memajukan relativiti dan teori relativiti 1,100 tahun lebih awal daripada Einstein.

Akshamsaddin, yang hidup lebih kurang 400 tahun daripada Pascal, merupakan orang pertama yang menemui kewujudan mikrob.

Ali ibn Abbas adalah orang pertama yang menjalankan pembedahan kanser.

Ibn Jazzar menjelaskan punca-punca dan cara rawatan penyakit kusta.

Sumber: Harun Yahya. Zaman Batu: Satu Pembohongan Seharah.

Hujan Bunga di Kuala Terengganu





Salam...

Alhamdulillah hari ni dah selesai paper keempat - Nutritional Status Assessment (PSP)..

Pagi tu hujan turun dgn lebat mencurah-curah..lebat sgt..waahh...nikmatnya kalau dapat tidur...dah la tak tidur 1 malam dok menghabiskan study PSP..banyak gila nak kena baca..menjelang subuh, habis jugak baca semua..ingat ke? tawakkal je lah..harap-harap yg dibaca ni melekat kat otak..

Alhamdulillah sehari dua ni hati dah semakin tenang dan pulih..

Pergi exam meredah hujan..haish~ dah smart-smart gini basah pulak! dugaan...

Sepanjang exam selama 3 jam hujan tak berhenti..habis exam kaki berasa lenguh..mungkin sebab tabiat aku suka menggoyangkan kaki dan duduk diam masa exam..menahan nak terkucil..sejuukk..!!! duduk dalam bilik berhawa dingin (haha..skema gila)..nak keluar sayang pulak masa..tandas dah la jauh..jd tahan je laahh...3 jam..


15 minit terakhir sebelum exam tamat, sempat lagi melelapkan mata kejap..siap boleh mimpi lagi tuh..mimpi jawapan!! haha..bila tersedar terus betulkan jawapan..soalan tak la susah sangat, tapi mencabar jugak otak ni..

Soalan esei pasal ferritin, rasa macam terawang-awang..apa aku nak goreng ni?? padahal dah 5 kali baca..tak hengat jugak! tapi apapun result yg keluar nanti, aku terima dan redha je..sebab kali dah all-out..aku tak menyesal kalau tak dapat best result, tp puas hati sebab dapat buat yg terbaik sedaya aku...

Monday, November 22, 2010

Exam vs. Fesyen = ???

Salam readers...

Baru je balik exam..ada benda menarik nak share..terus on lappy, 'atas talian' (online) & start blogging..

Hari pertama exam, paper pertama - APK..exam kat kampus Gong Badak, campur dgn course lain yg amek APK jugak..sampai je kat dewan exam, tengok dah ramai berkumpul kat luar..tak boleh masuk lg..kebetulan turun je dari bas pintu dewan dah buka, so boleh masuk..tapi ramai ya ampun..beribu-ribu orang amek APK rupenye..hehe

Ade beberapa benda yg jd perhatian sebelum masuk dewan tu..

1. Pintu dewan ada 6, tapi bukak 1 je..
2. Kelakar tengok pesen (fesyen) diorang datang nak amek exam..
3. Yg dari kampus kota ada trademark..

5 pintu yg malang

Pintu dewan besar ada 6, tak masuk lagi yg kat sayap kiri dan kanan..tapi bukak 1 je..ait?? yg lg 5 tu buat hiasan je ke? sebesar mana pintu tu? ada la sebesar pintu tandas..terpaksa bersesak-sesak nak masuk..dah la ramai gila, dah tu perlu ke lelaki berhimpi-himpit dgn perempuan sekali nak masuk dewan?? dah tentu ni peluang keemasan yg ditunggu-tunggu..apa lah salahnya bukak 2 pintu untuk lelaki & perempuan..pelik kan??? dimana letaknya kewarasan otak berfikir??

Eh..nak pergi fashion show ke?

Bila tengok orang bersesak-sesak nak masuk dewan, tak apalah, bagi la diorang masuk dulu...sy duduk di belakang sambil memerhatikan pesen-pesen diorang...whooaa...boleh tahan jugak budak kusza ni..(oppss! unisza kampus gong badak ok)..pakaian atau pesen diorang mengalahkan nak pergi dinner, fashion show, auto show, dan apa-apa show lg lah..ada yg bergaya mengalahkan artis! haa..melaram sana-sini, siap dgn aksesori tambahan..ada yg mekap mak datin! tak tahu pulak ada pertandingan fashion show malam ni..

Tersenyum dan geli hati melihat gelagat diorang..monolog dalaman: "apa yg diorang nak tunjuk sebenarnya? melaram, bergaya, berpesen segala ni..nak amek exam je pun..lagipun malam-malam buta ni sape je nak tengok kau?? habis exam 2 jam kau balik bilik tanggal jugak semua tu.." kah kah kah..nak bergaya tu biarlah kena pada tempat dan masanya...ada yg jadi mangsa fesyen! over sgt la tu..ish ish ish...kesian~

Kat sini kau pakai la sehebat mana pun, takde orang pandang lah..pelik la orang tengok..agak-agak la kalau nak bergaya pun..lainlah kalau duduk kat KL atau bandar-bandar besar yg lain..hmm...

*kenapa kita mudah terikut-ikut dgn budaya dan pakaian orang barat? dah hilang ke identiti kita sbg orang melayu..apa yg dibanggakan dgn semua tu? sesungguhnya bersederhana itu adalah lebih baik..

Trademark budak Mydam

Haha..apa yg menariknya budak mydam ni? trademark - pakai selipar masuk exam..sempoi gila!! orang lain semua berkasut..kalau jumpa yg pakai selipar tu kompom budak mydam..hmm..jangan lah sampai simple macam tu sekali..sekurang-kurangnya bila berkasut nampaklah berdisiplin sikit student fpsk ni..lagipun rasa macam tak berapa sesuai pakai selipar pergi exam..betul tak?


Psstt: Habis jawab paper 30 minit terus keluar..tak banyak menembak malam ni..pergi kafe tengok final badminton sukan asia Lee Chong Wei vs. Lin Dan.. =)

Sunday, November 21, 2010

Final Countdown - mimpi result



Salam....

Huuhhh...hati semakin gemuruh, jantung semakin berdebar..menanti detik dan saat yg dinanti-nantikan..EXAM!!! yeah...malam ni bermulalah perjuangan masa depan..paper pertama yg bermula 8.30 malam ni subjek universiti - Asas Pembudayaan Keusahawanan..walaupun subjek U je, tapi perlu jugak beri perhatian, sebab masuk pointer tu..dan sebab subjek-subjek lain masih lg terawang-awang dan menerawang, nak tak nak kena skor jugak subjek U..untuk back-up pointer..hehe

Jadi persediaan yg perlu dilakukan;

- Sediakan bekalan peluru secukupnya - sebab soalan semua objektif dan peluru sgt penting pd saat-saat genting..
- Senjata yg digunakan mestilah mempunyai 'target mark' supaya dapat menghasilkan bidikan yg tepat..lagi bagus kalau ada navigator & radar sekali..

Kalau ikram dah mimpi jawapan, aku ni dah mimpi result pulak! belum exam lg dah mimpi result cam ne ni? biasanye result-result exam yg aku mimpi jd kenyataan - result PMR & SPM aku dah tau dulu dah sebelum result sebenar keluar..cam tu jugak result sem 1 & 2 yg lepas..walaupun mimpi tu tak 100% tepat, tapi boleh kata hampir 90% betul la..


Di sini juga sy nak ucapkan selamat berjuang kpd rakan-rakan yg lain selama 14 hari ni..jangan ada yg buat benda-benda tak pekdah..tau la semua orang stress waktu exam ni..masa ni la tak cukup tidur, tak cukup makan, tak cukup mandi, tak cukup segalanya..semata-mata nak cukupkan study..ni la yg dah terjadi kpd sahabat kita - ikram & shazwan (anaman)..dek kerana mata dah kelabu dok ngadap buku & nota je, warna pun dah tak reti beza....mungkin tersalah beli...atau jugak mungkin masa tu diorang berada dalam minda separa sedar..keh keh keh...apa-apa pun, cantik selipar tu...

Selamat exam jugak kpd kawan-kawan medic sy..walaupun dah start sebelum post ni dipublish, tak kira, nak wish jugak..dengar cerita soalan korang sangat 'best'..hehehe...anaman siap amek supplement fish oil & vitamin E lg..tak tau la nasib kitorang ni cam ne pulak..

Rai yg baru balik dari Kemboja pagi td, selamat study ye...hehehe..

*Info diet: ------------------------------------------------------------------------------>

Fish oil - Minyak ikan laut dalam mengandung asid lemak Omega-3 yang terdiri dari EPA dan DHA yang dapat membantu dalam pencegahan aterosklerosis, serangan jantung, kemurungan dan beberapa jenis kanser. Makanan tambahan minyak ikan juga telah terbukti berguna untuk merawat artritis reumatoid, kencing manis, penyakit Raynaud dan kolitis ulseratif..

Vitamin E - Mempunyai antioksidan yg menentang radikal bebas dalam tubuh, meningkatkan daya tahan tubuh, membantu mengatasi stres, meningkatkan kesuburan, mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung koronari. Sangat penting bagi kesihatan kulit dengan menjaga, meningkatkan elastisiti dan kelembapan kulit, mencegah proses penuaan, melindungi kulit dari kerosakan akibat radiasi sinar ultraviolet, serta mempercepat proses penyembuhan luka..
*luka di luar nampak parutnya, luka di dalam siapa yg tahu......

Thursday, November 18, 2010

Salam Perantauan : Aidiladha

Salam Aidiladha...

Beraya di perantauan sememangnya memberi satu pengalaman yg berbeza..tp nasib baik la cuma raya haji, tak lah terasa sangat..kalau raya puasa tak tau lah nak describe mcm mana..mungkin Terengganu patut bersiap sedia untuk menghadapi 'banjir'...

Masalah utama yg dikenal pasti bila raya kat sini - makan! tak ada kedai makan yg buka..jadi terpaksalah mengembara serata alam mencari makanan...

Kronologi raya sebagai perantau:

- Malam raya kedai dah banyak yg tutup..so makan kat warung nasi lemak tepi jalan tu je dgn acap & danial..nasib baik bukak..
- menu malam raya: nasi goreng ayam + steambot + milo ais..

steambot..dah tinggal tak sampai separuh dah ni..

- Pagi raya bangun pagi-pagi dengar takbir..sayu..syahdu...lagi-lagi tinggal sorang dalam bilik..famox da balik rumah makcik dia....



- Lepas solat tak tau nak makan apa..semua kedai tutup..so takde pilihan..pergi 7-eleven..
- Menu pagi raya : Aiskrim Cornetto Coklet (RM2.20)..
- Tengahari pulak nak rasa macam loaded sikit...lunch kat KFC..
- Menu Tengahari raya: KFC snack plate + cheezy wedges + milo ais...


on the way to KFC...tgk, acap siap bawak nota lg..

- Malam pulak Nash balik bawak rezeki...alhamdulillah..
- Menu dinner (1st round): nasi dagang nenek nash buat..



- tak puas lagi..keluar pulak..makan kat The 2 Cafe..nash, acap, danial, ikram, wong & ricky pun join sekali..
- Menu dinner (2nd round): Chicken cheese (ayam lg) + ice blended chocolate (coklet lg)..

ni simptom-simptom examitis (gila exam)..pegi makan pun bawak notes..

- Famox balik bawak pulut kuning pulak...dah..tak muat lg perut ni haa...buat sarapan je la esok..

hmm...macam tu lah sambut raya kat sini..walaupun berjauhan dgn keluarga, tapi tak keseorangan...


Friday, November 12, 2010

Isteri ketiga

Salam..

Saya ada isteri baru..ni dia......


Arrgghhh...disaat final exam dah dekat ni la macam-macam dugaan datang..mana satu nak baca ni..??

Buku karya Harun Yahya ni menceritakan penipuan yg dilakukan oleh para penyokong teori evolusi Darwin atau evolutionist yg memutar-belitkan sejarah sebenar dunia bg menyokong teori evolusi- salah satu penipuan terbesar dalam sejarah..

Apa yg mereka tipu tentang sejarah dunia? sila rujuk buku-buku teks sejarah sekolah menengah yg pernah kita belajar dulu..zaman batu, zaman logam, zaman besi, paleolitik, mesolitik, neolitik sebenarnya tidak wujud! ini adalah sebahagian 'kerja' evolutionist dalam memutar-belit sejarah dunia sehinggakan kita percaya bahawa zaman-zaman tersebut benar-benar wujud!

Segalanya dibongkar dalam buku ini dan diperkuatkan lagi dengan bukti-bukti arkeologi..tak nak hurai panjang lebar..yg penting buku ni sangat menarik! bacalah kalau rajin..hehe

*di sekolah kita dididik untuk mempercayai dan menyokong teori Darwinism..setuju..??

Monday, November 8, 2010

Susah sangat ke?

Salam..

Remaja sekarang khususnya pelajar IPT dah sepatutnya membebankan otak mereka dengan bahan-bahan bacaan yg berat..supaya ia dapat membuka fikiran menjadi lebih luas dan pandang ke hadapan sekali gus dapat membantu masyarakat dan menunaikan tanggungjawab sosial..memandangkan pelajar IPT merupakan salah satu agen penyebar maklumat kpd masyarakat, seharusnya dada dipenuhi dengan ilmu pengetahuan yg bermanfaat dan berguna kpd diri dan orang lain..

Jadi bagaimana seharusnya segala maklumat atau pengetahuan ini dapat dicapai jika tidak melalui pembacaan?

Sekarang bukan lagi masa utk membaca komik, manga, kreko, dsb yg tidak langsung membawa faedah kpd kita mahupun masyarakat..kalau dilihat zaman dahulu zaman datuk nenek kita..mereka lebih cepat mencapai kematangan dan mampu berdikari dgn sendirinya..pernahkah anda melihat datuk atau nenek anda memegang kreko atau komik-komik lain??

Secara peribadi sy amat kesal dan kecewa kerana sukar untuk mencari bahan bacaan ilmiah (yg tak boleh didapati di internet)..hanya sesetengah kedai buku sahaja yg ada menjual buku-buku ini..dan bilangannya amatlah sedikit..ada juga kedai buku yg terpaksa bungkus dan gulung tikar selepas beberapa bulan beroperasi akibat tidak mendapat sambutan daripada masyarakat setempat..adakah ini boleh dijadikan sebagai indikator bahawa masyarakat kita kurang membaca??

Jika kita lihat, komik dan majalah-majalah lebih mudah didapati berbanding bacaan ilmiah..ini kerana jualannya mendapat sambutan dan menggalakkan..tetapi apa pula nasib buku-buku ilmiah? ada sesetengah di antara kita yg terpaksa berjalan jauh hanya untuk mendapatkan sebuah buku ilmiah yg dikehendaki - satu dugaan dan cabaran..

Sesuatu harus dilakukan..tapi bagaimana?? di sinilah letaknya peranan kita sbg pelajar IPT..

Sunday, November 7, 2010

Armagedon 2012

Salam..

Masih ingat lagi post sebelum ni 'Sempat tak nak graduate'..?? tentang dunia kiamat 2012..ada diceritakan tentang Planet Nibiru atau dikenali sbg planet X dan fenomena-fenomena alam yg diramalkan oleh orang-orang Maya dan saintis dunia..

Tetapi masih belum ada hujah yg tepat dan kukuh mengenai peristiwa tersebut..kini semua jawapan tentang 'Kiamat 2012' boleh didapati dalam buku terbitan PTS bertajuk "Armagedon 2012"...

Buku ni menjawab segala persoalan mengenai kiamat 2012 seperti yg dicanangkan orang-orang barat..dan kita juga tak terlepas daripada terpengaruh dgn cerita tersebut..penulisnya Muhammad Alexander yg juga penulis Yakjuj & Makjuj: Bencana di Sebalik Gunung (2009) dan Alexander adalah Zulqarnain (2010)..


Sinopsis "Amargedon 2012"

Pada bulan November 2009, dunia dikejutkan dengan filem arahan Ronald Emmerich yang bertajuk 2012. Idea asal filem ini dipetik daripada kalendar kaum Maya yang mendakwa kitaran besar dunia tempoh ini akan berakhir pada tahun 2012 atau lebih tepat lagi pada 21 Disember 2012.

Selain disokong oleh kalendar kaum Maya yang banyak didakwa berlaku secara 'kebetulan', mereka juga mendakwa pada 2012, sistem suria kita (Galaksi Bima Sakti) akan mengalami konfigurasi luar biasa, medan magnet bumi menjadi lemah dalam masa yang pantas, fenomena hubungan perubahan medan magnet bumi dan hubungan manusia berlaku dan lebih menarik lagi adalah perlanggaran planet Nibiru (Planet X) dengan Bumi.

Filem ini turut dibahas dan dikaji oleh ramai para intelek termasuk daripada NASA sendiri. Muhammad Alexander mengkaji peristiwa kiamat ini sebelum filem 2012 ini ditayangkan.

Kajian ini dimuatkan di dalam buku Armageddon: 2012 yang membahas kekeliruan para intelek dalam menghasilkan filem 2012 serta membahas fenomena kiamat yang disebut di dalam al-Quran dan hadis secara kronologikal.

Turut dimuatkan gambar, carta dan hasil-hasil kajian mengenai kiamat yang dilakukan oleh para saintis. Ini menjadikan buku Armagedon 2012 sebagai buku yang membahaskan tentang kiamat yang terlengkap, tersusun dan gambaran yang mudah difahami.

BAB 1: Filem 2012
BAB 2: Kalendar dan Ramalan Kaum Maya
BAB 3: Tompok Matahari, Perubahan Kutub Magnetik Bumi & Konfigurasi Planet.
BAB 4: Tarikh Kiamat: Kultus yang Meramal Tarikh Kiamat dan Kejadian Bunuh Diri Beramai-ramai.
BAB 5: Rekrontruksi Kronologi 10 Tanda Besar Kiamat.
BAB 6: Kemunculan Dajal dalam Tempoh 40 tahun: Dajal Membuat Kerosakan di Bumi.
Bab 7: Hentaman Meteor Besar pada Bulan Ramadan: Asap Tebal Memenuhi Bumi.
BAB 8: Tempoh 40 hari Dajjal: Asap itu membuat dahi Dajal tertulis “Kafir”.
BAB 9: Nabi Isa Turun Ketika Asap Menyelimuti Bumi.
BAB 10: Hentaman Meteor Merosakkan Teknologi: Yakjuj Makjuj Keluar Semula.
BAB 11: Matahari Terbit dari Barat: Pintu Taubat Tertutup.
BAB 12: Angin Lembut Mencabut Roh Orang Beriman.
BAB 13: Kiamat Besar: Kehancuran Alam Semesta.
BAB 14: Astronomi dalam al-Quran.
BAB 15: Kronologi Kiamat Berdasarkan al-Quran.
BAB 16: Kiamat Fasa 1: Sangkakala Pertama Ditiup: Gelombang Dahsyat.
BAB 17: Kiamat Fasa 2: Langit Bergoncang dan Terbelah.
BAB 18: Kiamat Fasa 3: Supernova Mega.
BAB 19: Kiamat Fasa 4: Bencana Dahsyat Di Bumi.
BAB 20: Kiamat Fasa 5: Kematian Seluruh Manusia.
BAB 21: Sangkakala Kedua Ditiup: Seluruh Manusia Berkumpul di Padang Mahsyar.
BAB 22: Persamaan dan Perbezaan Antara Filem 2012 dengan kenyataan al-Quran dan Hadis.

Thursday, November 4, 2010

Perspective street arts & Camouflage

Salam..

Kali ni aku nak share dgn korang semua beberapa keping gambar menarik..emm menarik la bg aku...

Perspective Street Arts..

Pelik tp benar, macam mana otak diorang boleh kreatif untuk cipta lukisan perspective street arts macam ni?? nampak macam real je 3D...

Awas!!! mata jangan tertipu...







Camouflage..





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails