Thursday, August 25, 2011

Impian yang tak kesampaian



Salam readers....

Hari ni jom kita diskusi tentang IMPIAN...khas untuk adik-adik yg akan masuk U september ni..dan untuk yg dah masuk U pun sama...sy pasti setiap orang ada impian masing-masing kan? tak kira la apa pun impian tu..dan semua orang pun nak berjaya kan?

Tapi macam mana kalau kita memasang impian terlalu tinggi dan kita tak mampu untuk menggapai impian tu? pada masa yg sama kita meletakkan harapan yg tinggi untuk mencapainya...sama jugak dgn mak ayah kita yg memberi harapan tinggi pd kita..

Nak kongsi sikit kisah diri sendiri yg terjerumus ke dalam dilema ni...sejak dari sekolah lagi sy dah pasang impian untuk menjadi seorang doktor...nak jd doktor pakar sakit puan..mcm best je..hehe...dan sy berusaha keras untuk mencapai impian tu..



Semangat bukan main lagi...habis SPM tak ada buat apa-apa sementara tunggu panggilan upu atau matrik sambil kerja tu sy menghafal semua part skeleton and muscles...tampal figure besar-besar dalam bilik supaya boleh tengok dan hafal hari-hari..dan sy memang hafal semua tu..ada model anatomi lagi tu dlm bilik..eh stethoscope pun ada jugak...tak cukup dgn tu sy mula baca buku-buku yg berkenaan medicine..physiology, pathology, pharmacology...kalau ada masa pergi hospital belajar..semangat tak?


Impian memang melambung tinggi...tapi langit tak selalunya cerah...tak semua orang bernasib baik...lepas matrik sy apply MBBS...tp sy dapat Dietetics...sy tak nak dietetics! sy nak MBBS!



Tak puas hati...nak buat medicine kat oversea..Egypt..tp sy bukan dari keluarga yg senang..mak ayah tak mampu hantar sy belajar kat oversea..kecewa tak dapat dibayangkan..sy buang semua figure skeleton and muscles tadi tu..kecewa sangat-sangat...impian berkecai mcm tu je..terasa diri ni anak yg paling tak guna..tak boleh diharap..tak dapat tunaikan impian mak ayah...



Tp sy masih tak putus asa..sy berazam nak score 4.0 semester 1 dietetics ni supaya boleh tukar jurusan MBBS...perah otak habis-habisan..dan sy dapat pointer 3.91 sem 1..tak dapat 4.0..tapi masih boleh mintak tukar jurusan...

Tapi apa yg sy buat?

Sy batalkan niat nak tukar jurusan MBBS...kenapa? kerana Allah itu adalah sebaik-baik perancang...yes! kita boleh merancang..tapi perancangan Allah tu lebih hebat dan tepat untuk hamba-Nya..setiap yg berlaku itu ada hikmahnya...

Sy redha dgn ketentuan Nya...jika ditakdirkan sy di sini, inilah tempat sy...

Macam tu jugak dgn yg lain..sy pasti ada yg kecewa bila tak dapat masuk jurusan yg dipilih..tentu kecewa...tp percayalah...Allah maha mengetahui apa yg terbaik untuk hamba Nya..jgn kecewa, kerana disebalik kedukaan ni, ada sesuatu yg kita tak tahu..

Tahniah kpd adik sy Emynor Shafizad bin Semen yg berjaya mendapat tempat dlm jurusan yg diimpikan - Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Kejuruteraan Mekanikal) di UTM...sesungguhnya tak semua orang berjaya dan bernasib baik...gunakan peluang yg diberi dgn baik..

Kepada mak, sy minta maaf tak dapat capai impian sy dan impian mak...tp sy janji akan jd yg terbaik..dan buktikan sy juga boleh berjaya dan buat mak bahagia...

SELAMAT ULANG TAHUN KELAHIRAN MAK
(SITI SABARIAH BINTI TIMAN@DIMAN)


Saya sayang mak...

3 comments:

en.doktor & cik dietitian said...

huk3..sedihkn..tringat pule kite penah ckp2 psl impian yg tak kesampaian itu suatu ketika dahulu..
adekah anda masih ingat..

ingat lg tak nk g smbung mbbs kt obesi..haha..tp betol la..kite hnye merancang..

emynur said...

haha...msty la masih igt..hee ;p

zUlaikha rAzak said...

ALOLORRWW..DAH KNAPE SUME STUDENT DIET SEBNA NAK JADIK STUDENT MBBS?
AKU PUN!!!!
tapi pretty sure skrg ak paling rase waahh bertuahnyer dpt diet!tak yah nak pening2 cam mdic
somehow..kite diet pun boley jadik dr jugak.
phD AYUH!:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails