Monday, December 19, 2011

MasterChef in Kitchen

Final exam makin dekat !!

The first paper will be Food Preparation Principle (practical)..will be held on 29th December 2011..

Untuk paper ni kitorang kena masak dan sediakan makanan berdasarkan tema menu yg diberi secara individu dalam masa 2 jam 15 minit..setiap orang dapat soalan lain (kena cabut soalan mcm cabut nombor bertuah tu..haha)..lepas siap masak, examiner akan evaluate masakan tu...ala-ala Masterchef gitu...

Aku dapat soalan ni ha...

1. Sediakan hidangan utama barat (1 portion) yg terdiri daripada:
    - 1 jenis hidangan berprotein tinggi (ikan) yg dimasak menggunakan kaedah deep-fat frying
    - 1 jenis hidangan kanji (ubi kentang)
    - 1 jenis hidangan sayuran (salad)
    - 1 jenis sos (jenis sejuk)

2. 1 jenis hidangan berasaskan roti yg dimasak menggunakan deep-fat frying dan menggunakan saduran ganache.

So, setelah dibelek-belek dan ditimbang-timbang menggunakan kewarasan akal tanpa dipengaruhi oleh benda-benda yg boleh mempengaruh, aku decide nak buat menu ni....

1. Fillet of Fish Muniere
2. Duchese Potato
3. Coleslaw salad
4. Tartar sauce
5. Donut with chocolate ganache

Fokus utama tentunya kat donut..nak menguli segala..nasib baik dapat soalan seminggu awal..boleh la plan menu...kalau dapat soalan on the spot mahu terkulat-kulat nak mikirkan nye...

Harap menu aku ni dapat memikat hati juri....

So, gudluck utk SuperDietitian yg lain...masak elok-elok yer..bak kata Ikram, jangan jadi seperti si luncai membaiki labu-labunya...haha!

*Aku plan nak buat poster utk Masterchef Exam ni..tp macam tak sempat je..semua orang bizi..huhu

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails